EU Kids Online – Lansarea raportului pentru România

Comunicat de presă 16.01.2019

EU Kids Online IV, Platforma DigiLiv-REI

Un studiu european unic despre activitățile copiilor online

Față de acum 5 ani, a crescut gradul de alfabetizare digitală în rândul copiilor din România, concomitent cu gradul de expunere la riscuri întâlnite în mediul online și cu apariția de noi riscuri (cyberhate)

Cu toate că mai puțin de jumătate dintre copii percep internetul ca fiind un mediu sigur și doar o treime cred că în mediul online oamenii sunt drăguți și îți oferă ajutor, peste 60% spun că știu ce să facă atunci când cineva de pe internet se comportă într-un mod care nu le place. Pentru patru din zece copii internetul are valențe pozitive, considerând că le este mai ușor “să fie ei înșiși” atunci când sunt online decât în interacțiunile față în față cu oamenii. Copiii manifestă astfel o atitudine critică asupra internetului, dar care, împreună cu competențele digitale însușite, le permite totuși să se bucure de oportunitățile pe care internetul le oferă. Aceasta este una dintre concluziile noului raport EU Kids Online, coordonat în România de Anca Velicu, cercetător la Institutul de Sociologie al Academiei Române și membru fondator Platforma DigiLiv-REI.

Publicat miercuri, 16 ianuarie 2019, raportul EU Kids Online 2018 pentru România prezintă date actuale despre utilizarea internetului de către copiii români, cuprinzând informații referitoare la activitățile acestora pe internet, nivelul de competențe digitale, expunerea la riscuri, reziliența în fața situațiilor neplăcute online, precum și medierea activităților lor pe internet din partea părinților, profesorilor și a grupului de prieteni. În total, cu sprijinul IRES, au fost chestionați 935 de copii cu vârsta cuprinsă între 9 și 17 ani, pe un eșantion reprezentativ, astfel că datele caracterizează întreaga populație studiată.

Crește de 4 ori frecvența accesării internetului de pe dispozitive mobile, sporesc competențele digitale și se diversifică activitățile copiilor pe internet:

Față de datele din 2013 ale proiectului Net Children Go Mobile constatăm o creștere de peste 4 ori a accesului la internet de pe dispozitive mobile. Deși unii copii încă se confruntă cu limitări ale accesului la internet datorate factorilor economici (dispozitive prea scumpe sau costuri de acces mari) sau infrastructurii deficitare, cei mai mulți copii declară că nu au dificultăți în folosirea internetului. Cele mai frecvente activități rămân cele de divertisment și comunicare, dar asistăm la o creștere a folosirii internetului pentru teme sau pentru aflarea de știri. Copiii români raportează într-un grad ridicat diverse forme de competențe digitale, cel mai mic scor obținându-l competențele creative.

 

Asistăm la o creștere constantă a experiențelor negative ale copiilor pe internet:

  • Aproape un sfert dintre copii raportează că în ultimul an au fost victime ale cyberbullying-ului, un procent aproape dublu față de 2013.Pentru prima data băieții declară într-un procent asemănător cu al fetelor că au avut experiențe negative pe internet. Cea mai mare creștere a experiențelor negative online este raportată în grupa de vârstă 9-10 ani (unde se ajunge la 29%), ceea ce înseamnă o expunere din ce în ce mai timpurie la cyberbullying.
  • O treime dintre copii au fost expuși în anul precedent la o formă sau alta de discurs incitator la ură. De asemenea, 8% dintre copiii din eșantion declară că au trimis astfel de mesaje sau comentarii instigatoare la ură în ultimul an.
  • Un sfert dintre copii au primit mesaje cu caracter sexual pe internet. 15% din copii declară că li s-au solicitat informații cu caracter sexual, iar 7% că au trimis sau au postat informații despre ei cu caracter sexual.

Despre raport:

Raportul “Acces, utilizări, riscuri și oportunități ale internetului pentru copiii din România. Rezultatele EU Kids Online 2018” este scris de Anca Velicu, Bianca Balea și Monica Barbovschi, cu ajutorul reţelei extinse EU Kids Online (metodologie dezvoltată și validată la nivelul tuturor țărilor implicate) și a IRES – Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (care a colectat pro-bono datele reprezentative la nivel național). Raportul se bazează pe chestionare auto-completate în școli, cu 935 de fete și băieți cu vârsta între 9 și 17 ani, utilizând un eşantion stratificat aleator.

Un eveniment de prezentare și discutare a datelor va avea loc în Cluj-Napoca, pe 5 februarie 2019, ora 18:00 (sosirea participanților 17:30), la Casino – Centru de Cultură Urbană, în Parcul Central Cluj-Napoca. Evenimentul face parte din seria de activități organizate cu ocazia Zilei Siguranței pe Internet (tema anului 2019 este “Împreună pentru un internet mai bun). Vă rugăm să confirmați prezența (la adresa admin@rokidsonline.net).

Pentru raportul complet, vizitați platforma DigiLiv-RE sau accesați pagina de Facebook.

Pentru mai multe informații referitoare la rezultatele studiului vă stăm la dispoziție pe ID-ul de Facebook @DigiLivRO sau la adresa de e-mail admin@rokidsonline.net

Pentru mai multe informaţii despre rețeaua EU Kids Online vizitaţi www.eukidsonline.net

 

Author: Monica

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *